De kwesties van de theorie van de motie van inzittende auto (onderdeel 4)

Samenstellende G2, loodrecht vlak kosogora DE, prizhimaet ernaar verrijden van het automobiel en te weer stellen teegt zich het lateraale vooringenomenheid. Automobiel de stabiliteit conserveert, wanneer lijn, met betrekking tot welk wordt naar de zwaartekracht G (perpendikulyar naar het geslacht van horison AAS) gemeubileerd, kruist draagvlak hierine breedte kolei In het automobiel. Oprokidyvanie automobiel zal dan komen, wanneer deze kruising zal de beperkingen kolei In vallen buiten, en dit is aangewezen op het hoogtepunt h het-centrum van het gewicht en belagen AKD-hangen kosogora. Dan kleiner hoogtepunt h en hangen kosogora, alle de meere ustoichiv automobiel tegen lateraal oprokidyvaniya in deze breedte kolei.

Pрhmeр oпрokhdыcaнhя нa kocogoрe

Vijg. 2. Voorbeeld oprokidyvaniya op kosogore

In de transversal glijden van het automobiel in de omstandigheden zanosa op horizontaal stadsdeel (of in de omstandigheden van de accuraate ommezwaai) lateraal oprokidyvanie kan in accuraate uitbouwing zijdelings samenstellend van G1 voorkomen en stijgen resulterende samenstellende G voor het bereik kolei V. uit

Het automobiel ableness te weer stellen zich te tegen oprokidyvaniiu kan staan in door de houding M/In/(2h) door genaamd de coefficient van transversal stabiliteit welk voor inzittende auto's stileert 0,9... 1,2 of40...50° kritische hoek kosogora AKD.

Omdat op moderne inzittende auto's centrum van de zwaartekracht bevindt zich laagte, toevalligheid zijdelings (ook, net zo longitudinal) oprokidyvaniya is klein. Ze is essentieel voor inzittende auto's verheven prokhodimosti, met het centrum van de zwaartekracht situeerden hoog.

De longitudinal stabiliteit van het automobiel wordt vastgesteld door de maximale hoek van opbrengen welk kan automobiel in eenvormige motie zonder buxovaniya wielen ondervangen. Automobiel van rond leidinggevende wielen kan steile beklimmingen zonder de aderlating van longitudinal stabiliteit zelfs op natte en aalglade rijwegen ondervangen.

Het automobiel eigendom om de gegevene richting van de motie te conserveren en exact om kogelbaan vastgesteld door de ommezwaai van rulevogo wiel te volgen, heet upravlyaemostiu. Zijn begroting met betrekking tot volgend tekent:

  • Kritische snelheid met betrekking tot voorwaardes upravlyaemosti;
  • Povorachivaemost automobiel;
  • De correlatie van de hoeken van de ommezwaai van wielen controleerde;
  • De evenwichtstoestand van wielen controleerde;
  • Hoekige beweging.

Door kritische snelheid met betrekking tot voorwaardes upravlyaemosti snelheid noemen, waarmee automobiel kan ommezwaai zich verplaatsen zonder de transversal glijden van wielen controleerde. Janboel upravlyaemosti misschien veroorzaakte door de toerbeurt van extrinsic meewerken oorzaaken, te nummeren welk houden de asperities van dorozhnogo strijkende en de transversal vooringenomenheid van de rijweg, probuxovka een van leidinggevende wielen slaand op het stadsdeel met verkort coefficient stsepleniya of op het stadsdeel met verhevene tegenstand kacheniiu stand.

Alle streven, spel in transversal richting, veroorzaken lateraale deformatie onderbeen en enkel hun vooringenomenheid van de stip van het contact (vijg. 3). Ieder navolgend punt op begovoi dorozhke onderbeen aanslag loopt met geachte meerdere nader van het centrum van de rijweg, dan vorig binnen. Daardoor de kentekenen van deze punten op de voetspoor van het onderbeen smeshchaiutsya terzijde de handeling van de zijdelings macht van de traagheid R. Als om de voetspooren van deze punten te koppelen, dan wordt gekregen het geslacht van de kogelbaan van kacheniya wielen b welk zullen hoek-wijs d naar de middelmaat vliegtuig van de richting van de zelve wielen en verblijven. Deze hoek en tussen de voorletter en geldige aanwijzing van kacheniya wiel heet door de hoek zijdelings uvoda.

Ucod шhн пeрedнhх koлec пod deйctchem пoпeрehнoй chлы: a - пeрcoнahaльнoe нaпрacлeнhe kaheнhя koлec, b - уctoйhhcoe нaпрacлeнhe kaheнhя koлec

Vijg. 3. Uvod onderbeen van voorste wielen beneden de handeling van transversal forceren:
En - de aanvankelijke richting van kacheniya wielen, b - de stabiele richting van kacheniya wielen met verende shinoi, d - de hoek van uvoda wielen

Als wielen waren absoluut onbuigzaam (theoretisch), de ommezwaai van het automobiel zal worden betreffende het centrum liggend op de voortzetting van de as van de achterwielen gepleegd, en de hoek van de ommezwaai van het automobiel zal opgewassene hoek van de ommezwaai van de wielen betreffende de longitudinal as van het automobiel. Niettemin vanwege de zijdelings uvoda onderbeen de hoek van de ommezwaai van het automobiel onderscheidt van theoretische. Whereat, als hoeken van uvoda voorste en achterwielen lijkend op, dan geldige straal van de ommezwaai van het automobiel wordt door de feitelijke hoek van de ommezwaai van Shch ongewoone wielen voor vychetom van de hoek zijdelings uvoda onderbeen vastgesteld. Zodanig automobiel heeft neutraal povorachivaemost. Als hoeken op voorste en achterwielen verschillend, dan afhankelijk van sootnosheni deze hoeken zullen de waarde van geldige straal de ommezwaai van het automobiel veranderen. Hier zijn mogelijk van twee geval, anders vliyaiushchie naar upravlyaemost van het automobiel.

Als de hoek van uvoda achterwielen en verreweg meer hoek van voorste wielen Op (vijg. 4, en) dat feitelijke straal van de ommezwaai Ru* zal van de kleinere straal van Rjotnositelno de directe centra van de ommezwaai (ik en II). Zodanig automobiel moet met betrekking tot minder cirkel richtend op de vermindering van zijn straal verhuizen. Wordt beschouwd die het eigenen overbodig povorachivaemostiu.

<= Vorige pagina - Volgende pagina =>